Blogi

Oletko miettinyt, tukeeko yrityksesi sisäinen toiminta kansainvälistymispyrkimyksiä?

Posted

Kuinka monta ei-kantasuomalaista yrityksessäsi työskentelee? Suomen väestöstä noin 6,5 % on syntynyt ulkomailla, mutta heidän työttömyysasteensa on noin 17 %. Joukossa on korkeasti koulutettuja, hyvän työkokemuksen omaavia henkilöitä. Monesti yrityksissä vedotaan suomen kielitaidon puutteeseen, kun ei uskalleta rekrytoida ei-kantasuomalaista. Työskentely englannin kielellä ei pitäisi olla yritykselle ongelma, kun kerran maailmalle tähdätään. Ei-kantasuomalaisen rekrytointi voi antaa yrityksen kansainvälistymiselle virkistävän boostin.

Tunnistatko ei-suomea äidinkielenään puhuvan osaamisen? Jääkö osaamisesta helpommin heikko kuva, jos hakija ei osaa kuvata ammattikielellä osaamistaan? Rekrytoijan pitäisi osata nähdä tämän muurin taakse, jotta yritykselle tärkeä osaaminen ei jää saamatta. Käytä haastatteluun vähän enemmän aikaa ja rohkaise hakijaa kuvaamaan osaamistaan laajasti. Rekrytoinnin ammattilaisilta saa myös apua.

Tunnetko kohdemaasi kulttuurin? Yrityksen kansainvälisen kulttuurin rakentaminen lähtee yrityksen oman työskentelykulttuurin rakentamisesta. Ensimmäisen ei-suomea puhuvan rekrytointikynnyksen ylitettyään yrittäjä huomaa, ettei eri kielen käyttö yrityksen sisällä ole ongelma. Toki erilaisten kirjallisten toimintaohjeiden täytyy löytyä myös vähintään englannin kielellä. Mutta miksi et alun alkaen kirjoittaisi kaikkea ohjeistusta jo valmiiksi englannin kielellä, jos yritys jo toiminnan aloittaessaan suunnittelee tähtäävänsä kansainvälisille markkinoille.

Osaatko hyödyntää Suomessa opiskelevien ulkomaalaisten potentiaalia? Suomessa opiskelee vuosittain reilu 4000 ulkomaalaista (Ammattikorkeakoulut ja yliopistot). Heissä on valtava potentiaali suomalaisten yritysten kansainvälistymiselle; tutustutetaan heidät suomalaiseen yritysmaailmaan heidän opiskeluaikanaan ja houkutellaan heidät jäämään Suomeen töihin. Erilaiset harjoittelujaksot ja hankkeet tarjoavat tähän mahdollisuuden. Otetaan rohkeasti ensimmäinen askel kohti kansainvälistä liiketoimintaa!

Kirjoittaja: Merja Iiskola

Please follow and like us: