Blogi

Mojoa mikroyrittäjälle – videot haltuun

Videokuvaus mikroyrittäjälle

Videoiden käyttö sosiaalisessa mediassa kasvaa reipasta vauhtia. Eri pikaviestinalustat (esim. Whatsapp, Messenger) ja sosiaalisen median alustat (esim. Instagram stories, Facebook Live, Snapchat) kannustavat jakamaan videoita, valmiina klippeinä tai suoraan live-lähetyksinä striimaten.

Erilaiset tavat alkavat muotoutua. Jos on tarkoituksena tuottaa helposti mobiilissa kulutettavaa sisältöä, niin kuvataan pystysuuntaista videota (ei tarvitse turhaan käännellä videota vaakaan) ja jos on tarkoitus pystyä kuluttamaan ilman kuulokkeita vaikkapa julkisessa liikenteessä, niin tekstit pitää olla. Kertakäyttöisyyttä korostaa eri kanavien (SC, IG stories) rajattu 24 tunnin säilytysaika, jonka jälkeen ne katoavat, toisin kuin vaikkapa Youtubesta.

Olen viime vuodet ollut enemmän kiinnostunut nopeasta, autenttisesta videoiden jakamisesta, kuin perinteisesti tuotetuista videoista. Jälkimmäisillekin on toki paikkansa, mutta ne ovat harvempien harvinaisempaa herkkua mikroyrittäjille (lue: kestää ja maksaa monesti liikaa). Siksi tähtään mieluummin ajatukseen, jossa tämäkin olisi vain yksi arjen taito, jolla jaetaan ”lennosta” mielenkiintoista sisältöä uusille ja vanhoille asiakkaille tai muille sidosryhmille. Mieluummin tehdään lyhyitä klippejä (myös 3, 10, 30 sekuntia) ja käytetään nekin rahat sitten kohdennettuun markkinointiin sosiaalisessa mediassa. Kalliisti tuotettu video jota ei markkinoida, on kuin metsän keskelle rakennettu hieno kioski – rauhassa saa olla…

Vloggauksesta eli videobloggauksesta on puhuttu vuosia ja viime syksynä törmäilin jollain messulla myös termiin ”mojo, mobile journalism”. Perusidea on, että journalistit voisivat täysin mobiilisti tuottaa sisältöä, johon aiemmin on vaadittu laajemman taustajoukon osaaminen ja duuni. Tätä ideaa voi mielestäni soveltaa myös mikroyrittäjät, freelancerit, opiskelijat, harrastelijat, jne. Todella kattava sivusto mojo-aiheeseen on tässä: http://www.mojo-manual.org/

Nykyisin valtaosalla meistä on taskussaan älypuhelimet, joissa on joiltain osin parempi kamera ja video-ominaisuudet kuin erillisissä digikameroissa kymmenen vuotta sitten. Ehkäpä seuraavassa puhelinvalinnassa kannattaa panostaa tarvittaessa hieman kameran laatuun ja muistin määrään. Sitä ennen voi jo harjoitella minkätasoista jälkeä saa aikaan.

Oppimiskäyrä videokuvauksessa on nopea ja apuja saa, vaikkapa milleniaaleilta tai teineiltä.

making_of_video_laurea_asko_mononen

Toistuvaan käyttöön kannattaa hankkia esim. taustakangas sekä studiovalot. Tämä peruskitti maksaa n.450 euroa Verkkokauppa.com ‘issa: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/31245/dkqgn/Falcon-Eyes-SSK-3150D-studiopaketti?list=OZCYkRCrWyJCbyCWhA8Oq9qCbHMZT1gKjbKjhrPwwOVDf0ZUIT1Mmmd5n 

Muutamia perusvinkkejä, joilla laatutasoa saa helposti nostettua:

1.       Mieti kenelle haluat viestiä ja mitä? Valitse toteutustapa sen mukaisesti. Jos on tarkoituksena muistuttaa huomisesta tapahtumasta, se voi olla nopea live-otos 10 sekuntia tai muutaman kerran alusta loppuun vedetty otos, josta paras julkaistaan (olisiko sopiva tuotannosta julkaisuun aika vaikkapa 5 minuuttia). Jos taas kuvaat uutta palvelukuvaustanne verkkoon, oletettu käyttöikä 1-2 vuotta, niin voi olla että pieni käsikirjoitus, muutama otos eri kulmista, haastattelu ja leikkaus on jo muutaman tunnin homma ja siihen kannattaa panostaa.

2.       Valitse rauhallinen ja hyvin valaistu kuvauspaikka. Millainen miljöö, tarvitaanko rauhallinen tausta vai onko työpaja, palvelupiste, kadunkulma vai metsämaisema sopiva aiheeseen ja sisältöön? Onko tilassa riittävä valaistus ja saadaan äänikin laadukkaana ilman taustahälyä laadukkaana? Valoa saa lisää, itse suosin säädettäviä led-valoja (sekä värilämpötilan säätö “sinisestä keltaiseen” sekä voimakkuuden säätö, esim. https://www.verkkokauppa.com/fi/product/33060/gmxmf/Ledgo-LG-B160C-ledipaneeli?list=OZCYkRCrWyJCbyCWhA8Oq9qCbHMZT1gKjbKjhrPwwOVDf0ZUIT1Mmmd5n  

3.       Varmista kuvan- ja äänenlaatu. Käytä jalustaa, pöytä-tripodia tai ovenkarmia vakauttaaksesi kuva. Jos tiedät mitä teet, voit vaikka kävellä ja höpöttää kameralle, mutta useimmiten vakaata kuvaa jaksaa katsoa pidempään. Äänenlaatua saa parannettua käyttämällä ulkoista mikrofonia, esim. kravattimikki tai haulikkomikki toimivat yleensä hyvin. Joskus erillinen digitaalinen nauhuri on hyvä vaihtoehto, eli otetaan suosiolla ääniraita erikseen. Vanha kikka, joka helpottaa editoimista, on läpäyttää käsiä yhteen juuri ennen otosta, jolloin editoidessa äänen ”piikit” on helppo pistää kohdalle. Käytä kännykässä lentotilaa, jolloin tulevat viestit ja puhelut eivät häiritse kuvausta.

4.       Ota mieluummin muutama otos ja kerralla purkkiin. Videoiden editointiin saa poltettua tuhottomasti aikaa, joten mieluummin muutama otos ja niistä paras sellaisenaan ulos, kuin koettaa raapia eri pätkistä tolkullista kokonaisuutta kasaan. Monesti esim. haastateltavan äänenvoimakkuus, puhenopeus, tms. vaihtelee reippaasti, joten eri otoksista kokoaminen voi olla haastavaa.

5.       Ota täytekuvia, -pätkiä sekä ”making of” –kamaa. Jos jälkieditoit, on mukavampaa, jos sinulla on samasta tilanteesta erilaisia valokuvia otettuna (yleiskuvaa paikalta, yksityiskohtia, rauhallisia pintoja, kuvia ihmisistä ja esineistä, kuvaa tilanteesta ja kulissien takaa, jne). Näillä saa mukavasti maustettua tuotosta ja siirtymiä otosten välille. Samoin sosiaalisen median postauksiin valokuvia, joista pääsee varsinaiseen videoon käsiksi.

6.       Investoi hieman tarvikkeisiin ja kanna niitä mukanasi. Salkussa tai repussa olisi hyvä olla pieni selfie-tikku, jossa kolmijalka, mahdollisesti kaulusmikki, ledvalo ja vara-akku. Älypuhelimeen voi ladata muutaman ilmaisenkin appin helpottamaan ja maustamaan elämää. Parilla satasella pääsee jo pitkälle, älypuhelin on edelleen se kallein osa tuotantovälineistä.

7.       Jos et itse viihdy kameran edessä, haastattele muita. Kuuntelin joku vuosi sitten ”Kipinää – Suomen ensimmäistä yrittäjyyteen keskittyvää podcastia”. Siinä suhteellisen noviisi jamppa oli tehnyt kysymyslomakkeen, jolla haastatteli kymmenkun tunnettua yrittäjää. Aika pienellä vaivalla ja simppelillä idealla siis pääsee pitkälle. Voit siis haastatella asiakkaita, työntekijöitä, kumppaneita tai kadunkulkijoita aiheestasi… Ihmiset kiinnostavat ihmisiä, edelleen.

8.       Laske rimaa, ota riski. Muista, ettemme nyt tähtää Cannesiin vaan koetamme tehdä tolkullista sisältöä mahdollisimman pienellä vaivalla (kun tämä ei ole monenkaan pääduuni). Niinpä kukaan tuskin kuolee siitä, että sekoilet sanoissasi ja sanot keskenkaiken: ….voihan perhana, otetaas uusiksi…”. Tämä on vaan inhimillistä ja kiinnostavaa, kertoo ehkä vaan sen että halutaan avata omaa asiaa ja maailmaa, eikä näitä ole aikaa hinkata loputtomiin. Muutama vuosi sitten yksi opiskelija tutki onnistuneita joukkorahoituskampanjoita. Niissä puolessa oli ammattimainen video ja puolessa amatöörimäinen tuotos. Molemmilla tavoilla voi siis saada rahaa, jos aihe oli kiinnostava.

9.       Ota tavaksi. Olisi ehkä parempi, jos videosisältöjen tuottaminen sujuisi arjessa esim. kerran viikossa muun toimen ohessa, kuin että se pitää erikseen kalenteroida ja suunnitella. Pienestä liikkeelle ja taitojen sekä varmuuden kehittyessä voi siirtyä monipuolisempiin (monimutkaisempiin) juttuihin. Rutiinilla perusasiat ovatkin jo sitten kunnossa ja ennustettavuus paranee.

10.   Jos et millään itse ehdi tai uskalla... voit kysyä apua meiltä E2EB – hankkeesta (www.e2eb.fi). Koetamme etsiä sinulle kansainvälisen talentin tai opiskelijan tekemään sinulle ensimmäisen videon kanssasi ja opettamaan sinut omavaraiseksi videoinnissa. Tai ota harjoittelija pitemmäksi aikaa ja pistä kerralla videokirjasto kuntoon, hieman suunnittelemalla voit esim. tuottaa päivässä koko 1-2 kuukauden julkaistavat materiaalit etukäteen valmiiksi, ja ajastaa/kalenteroida niiden julkaisun sopivaan ajankohtaan.

 Puolipilvisiä kuvauspäiviä odotellessa, 2.5.2019 

Asko Mononen 

digicoach E2EB -hanke. lehtori, Digital Living Lab, Laurea ammattikorkeakoulu

 

Lue ja katso lisää aiheesta:

Trendejä:
https://buffer.com/resources/social-media-trends-2019

https://www.agroup.com/blog/the-rise-of-video-on-social-media-platforms-infographic/

Erittäin hyvä aloituspätkä Kamerakoulu.fi (13min): https://kamerakoulu.fi/villit-kannykkakamera-vinkit

Vloggauksesta (Gigantti): https://www.gigantti.fi/cms/vlog/kaksi-yksi-vlog/

Videokuvauksen perusteet 1&2: http://mediabitti.com/kuvaus/videokuvauksen-perusteet-osa-1

Videomuokkaus, katso ilmaiset ensin: https://global.techradar.com/fi-fi/news/paras-videonmuokkausohjelma

http://mediabitti.com/kuvaus/videokuvauksen-perusteet-osa-2

Live-striimaus:

Facebook live: https://www.facebook.com/help/799185466881268/?helpref=hc_fnav

Instagram stories (tarinat): https://www.facebook.com/help/instagram/1660923094227526/?helpref=hc_fnav&bc[0]=Instagramin%20ohje&bc[1]=Instagramin%20k%C3%A4ytt%C3%B6

Snapchat: https://support.snapchat.com/fi-FI/article/capture-a-snap

Mitä vaikkapa Iphonella saa aikaan (englanniksi):

Esim. haastattelu: https://youtu.be/7GVZsbtCFOY
Esim. Ruokaohjelma https://youtu.be/rBkG8qXdTyM
Esim. Varusteet, https://youtu.be/5xZNTS7JQHo

Advanced, 5tips: https://youtu.be/5KH9C2-F4Dc 
Advanced, audio https://youtu.be/QmTHmjYNLf4
Most common mistakes: https://youtu.be/QcDIjM5D1Gw

Please follow and like us: